Na co zwrócić uwagę by wypieki się udały? 4 wskazówki

Biorąc się za szykowanie wypieku – chleba, babeczek, ciasta – najbardziej pragnie się, by udał się on tak, jaki jest tego zamysł. Jednak nie zawsze się tak udaje – ciasto nie rośnie, po przekrojeniu okazuje się być zakalcem, za bardzo czuć w nim mąkę. O czym należy pamiętać, by wypiek za każdym razem był sukcesem? Kilka wskazówek warto sobie zanotować i stosować.

Poszukując inspiracji, czyta się wszelkie przepisy na ciasta, a jeżeli ma ochotę na porcjowany deser taki naraz, to sięga po ciasta z owocami, np. babeczki i liczy, że skoro podąża się za umieszczonymi w nim krokami, to się uda. Niestety, często dość błahe rzeczy podczas przygotowania okazują się mieć spore znaczenie dla finałowego wypieku. By móc za każdym razem z dumą wnosić paterę z ciastem do salonu czy też podawać komuś papilotkę ze słodką muffinką, warto zapamiętać także kilka wskazówek, które przez lata wypróbowywały nasze babcie i mamy.

Jakość produktów

Chcąc przyszykować smaczne ciasto, trzeba uwagę zwrócić na produkty, z których się je upiecze. Powinny być one dobrej jakości, a przede wszystkim wciąż przed datą ważności! Nie mogą być one przeterminowane, bo ciasto z nich nie tylko się nie upiecze, ale też jego zjedzenie grozi konsekwencjami dla zdrowia – może dojść do ostrego zatrucia. Jeżeli sięgnie się po składniki niższej jakości, należy liczyć się z tym, że ciasto nie wyrośnie.

Temperatura pokojowa

Jeżeli nie szykuje się kruchego ciasta – tutaj wymagany jest mocno schłodzony tłuszcz – należy dopilnować, by składniki miały temperaturę pokojową, nie zaś być wyjętymi z lodówki na chwilę przed umieszczeniem ich w misce. By mówić o tym, że produkt jest w temperaturze pokojowej, należy wyciągnąć go na godzinę lub dwie wcześniej. Dlaczego to istotne? Zabieg ten uchroni przed powstaniem zakalca – największej zmory każdej gospodyni domowej, która piecze ciasta.

Prawidłowe mieszanie

Wydaje się, że to jedna z tych najbardziej trywialnych rzeczy, której człowiek nie jest w stanie wykonać źle. A jednak jest to możliwe, kiedy będzie mieszać się składniki dodawane w złej kolejności. Najlepiej jest używać do tego miksera, ale i w tym przypadku należy pamiętać o tym, by dostosować jego moc i czas mieszania do ciasta, które jest przygotowywane.

Piekarnik nagrzany = ciasto wyrośnie

Kolejna zasada, która wydaje się być oczywistą i podstawową, jednak niektórym ucieka w ferworze pieczenia. Blachę z ciastem należy wstawić do nagrzanego do odpowiedniej temperatury piekarnika, nie zaś do zimnego! Zabieg też powoduje, że ciasto rośnie. Warto zapamiętać tę zasadę, bo tyczy się ona również mięsa i wszelkiego rodzaju zapiekanek.